Gevelreiniging

Gevelrenovatie, hoe die ik dat?

Voegen die loslaten? Scheuren in uw gevel? Naast het feit dat dit er niet mooi uit ziet, heeft het ook nog een groot nadeel. Uw huis is nu namelijk niet meer beschermd tegen regen en vorst. Als de schade erger wordt, kan vocht met gemak uw huis binnendringen. Iets wat voorkomen moet worden. Een gevelrenovatie biedt hiermee de uitkomst.

Zandstralen

Zandstralen gebruikt u om zware vervuiling als bijvoorbeeld graffiti of roestaanslag van uw gevel te verwijderen. Het juiste straalmiddel (soort stof) wordt vermengd met water en onder lage druk op uw buitenmuren gespoten. Hierdoor wordt de gevel goed schoongespoeld met de kleine korreltjes in de vloeistof. Vaak wordt Olivivenzand gebruikt. Dit is een mineraalzand met scherpe kantjes. Ook andere soorten mineraalzand kunnen soms gebruikt worden. Helaas kunt u niet uw eigen gevel zandstralen. Dit moet namelijk gebeuren met speciale apparatuur die alleen gevelspecialisten bezitten. Tevens is ervaring erg belangrijk. Uw gevel kan namelijk door zandstralen worden beschadigd. Probeer dan ook eerst met schoonmaakmiddelen uw gevel van graffiti te ontdoen.

Voegen vervangen

In tegenstelling to zandstralen, kunt u zelf hele goed uw eigen voegen vervangen. Om uw gevel te voegen, gebruikt u een speciale voegspice. Deze Spice mag niet te nat zijn, maar aardvochtig. Met de volgende stappen kunt u uw eigen gevel voegen:

 • Verzamel de nodige materialen, bestaand uit: een staalborstel, zachte borstel, truweel, martelkuip, voegmortel, plat en halfrond voegijzer, mortelbord, zoutzuur oplossing, hamer, bijtel, krabber en slijpschijf.
 • Vervang beschadigde bakstenen.
 • Maak met hamer en beitel de voegen open tot ongeveer 2 cm diep. Gebruik de slijpschijf om de niet-hechtende delen te verwijderen
 • Borstel uw gevel schoon en verwijder het stof.
 • Maak uw gevel nat met bijvoorbeeld de tuinslang. Gebruik indien nodig een zoutzuuroplossing dat aangelengd met water. Strijk deze oplossing op de vochtige muur en spoel na een paar minuten af
 • Meng in een mortelkuip de ingrediënten voor voegmortel met water. Meestal staat het aangegeven op de verpakking. Maak niet teveel. Binnen anderhalf uur moet het gebruikt zijn, anders is het niet meer goed.
 • Zorg dat de pasta plakt maar ook korrelig aanvoelt. Voor controle kunt u er een bolletje van draaien. Het moet aan elkaar blijven zitten zonder dat er vocht uit loopt.
 • Breng de mortel met het mortelbord aan in de horizontale holtes. Gebruik hiervoor een voegijzer.
 • Doe de verticale voegen met de hand. Geef het later met een voegijzer de gewenste vorm.
 • Verwijder de mortelresten nu met een zachte borstel.
 • Houdt voor de komende dagen uw gevel vochtig. De gevel mag niet te snel drogen.

Impregneren

Vochtproblemen in uw huis of schimmel op uw gevel? Dit komt doordat uw gevel het huis niet meer goed beschermd tegen hevige regenbuien. Toch is dit best gemakkelijk te voorkomen, door uw woning te laten impregneren. De gemiddelde kosten van een gevel impregneren is ongeveer €6,50 per m2. Dit kan echter verschillen bij de verschillende specialisten. Tijdens het impregneren wordt er een beschermlaag op uw gevel gespoten, waardoor uw gevel waterafstotend, brandwerend en schimmelwerend wordt. Allemaal handige voordelen voor een veilige en comfortabele woning. Door uw woning te impregneren, wordt het verwijderen van graffiti ook vele malen gemakkelijker

Contact?

Wilt u uw eigen woning laten renoveren? De gevelexperts van De Jong BV uit Rotterdam staan voor u klaar voor advies en een helpende hand. Van graffiti verwijderen tot impregneren, voor een klein bedrag doen zij dit graag voor u en u zult er lange tijd van kunnen genieten.